Barmhjertighed eller selvbestemmelse

Sidder her i min seng og skriver. Er midt mellem to julefrokoster med familien og kan mærke at min krop stadig ikke har fordøjet gårsdagens indsag af kød. Ungerne er hos deres mormor, så vi har også sovet længe. Den første jul i Danmark i tre år har været fin bortset fra, at gave udpakningsræset for børnenes vedkommende, som altid, blev lidt voldsomt. Parallelt med juleand, hjemmelavet øko rødkål og gaver i læssevis har jeg haft en diskussion om selvbestemmelse og barmhjertighed med Menuka.

Først skrev Menuka og spurgte om Shanti skulle have det samme vederlag for at deltage i kurset som de andre kvinder, når hun nu ikke kommer fuld tid, men tilgengæld rydder op hver dag. Menuka selv mente ja, da Shanti jo er blandt de allerdårligst stillede og har den her handicappede dreng.

Jeg var enig men skrev: “Diskuter det med lederne, de skal også være enige”. Det er jo fint nok at Menuka er et barmhjertigt væsen, men på længere sigt er det jo Sabitri, Bishnu og Asha, som skal lede de andre kvinder og derfor dem, som skal være enige i diverse dispositioner. Jeg prøvede også at forklare Menuka, at det at diskutere forståelse for andre med kvinderne og tage dem med i beslutningerne er vigtigere end om Shanti får lige så meget som alle andre.

Det endte med at Menuka skrev at Shanti havde fået det samme som de andre og at de andre var sure over det, så nu kom Shanti ikke længere til undervisning. Meget typisk: Det hjalp ikke Shanti at Menuka blandede sig, tvært om.

Sociale processer er en hårdfin balance, især når der er penge med i spillet. Jeg må sætte mig ned og skrive til Menuka igen og forklare at næste måned, må vi lade lederne bestemme, hvad Shanti skal have, lige meget om Menuka er enig eller ej. For Shantis skyld og så lederne vænner sig til at tage beslutninger. Samtidig så er Menuka jo selv en fuldstændig afgørende faktor for projektets succes, så hun skal også føle sig godt tilpas, så hun gider gøre dette store ekstra-arbejde udover sit lærerjob. Når alt kommer til alt, og udover at hun kommer til at overrule kvindernes selvbestemmels, så har hun jo noget som i mine øjne er ret specielt i Nepal nemlig barmhjertighed.

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s