Mød syerskerne

Alle syerskerne med Menuka og Pooja

Neelam Musahar

Hej, jeg hedder Neelam Musahar og er 18 år gammel. Jeg har ikke været med i sy-gruppen fra starten. Min mor, Bishnu, var med, men da jeg løb bort med Ashas søn, forbød min far hende at komme her. Vi tilhører kasten Kumal, og det er en højere kaste end Musahar, så min mor og far synes ikke det var godt jeg giftede mig med en Musahar, selvom min mands familie har et hus der er næsten så stort som mine forældres, fordi min mands søster arbejder i Kuwait som hushjælp.

Indtil jeg løb bort og blev gift, gik jeg i skole i 8. klasse. Nu er jeg blevet mor til en lille søn og bor sammen med min svigerfamilie. Sidst jeg så min mor, smed hun en stol i hovedet på mig, så jeg måtte på skadestuen. Nu må hun ikke komme her i systuen længere.

Neelam Musahar

Asha Musahar

Jeg hedder Asha og er ca. 40 år gammel. Jeg er leder af den sy-gruppe, der klipper og syr bomuld og jeg er med til at lave babytæpper. Herudover er det mig som tilser symaskinerne, når der er problemer med dem. Jeg har lært mig selv at reparere symaskiner ved at kikke med, når de blev repareret af en tekniker ude fra. I starten var systuen hjemme i et af mine to værelser og det var ret besværligt, for min familie og mig. Nu er min søn blevet gift med Neelam og jeg er blevet farmor til en lille dreng. Det er jeg og min mand meget stolte og glade for. Udover sy-arbejder har vi hjemme hos mig en gris og nogle høns. Jeg vil gerne have mere arbejde, så jeg kan udvide vores husdyrhold.Asha med barnebarn

Ranchana Musahar

Hej, jeg hedder Ranchana Musahar og er 18 år. Jeg har gået i skole til midt i 8.klasse, så kom jeg her til Soiya og blev gift med Mayas søn. Min mand drikker hver dag og nogle gange slår han mig. Nogle gange laver jeg tæpper andre gange broderer jeg, så jeg er med i flere arbejdsgrupper. Min drøm er at få fuldtidsarbejde, så jeg kan spare flere penge sammen. Jeg vil også gerne have mere sy-undervisning.

Ranchana Musahar

Ranchana er en rigtig dygtig syersker og en sød pige.

Saraswoti Musahar

Jeg hedder Saraswoti og jeg har to drenge som går i 2. og 3. klasse. Den ene blev den bedste i sin klasse ved sidste eksamen. Jeg er meget glad for mit arbejde, det er dejligt at lave noget og ikke bare sidde derhjemme, jeg er ansvarlig for babytæpperne og før det syede jeg tæpper. Jeg bruger min opsparing på hæfter og blyanter til drengene, men det er også dyrt at købe mad, ris koster 1750 rupees (140 kr) for 50 kg.
Min mand forsvandt i flere måneder sidste år og der købte jeg mad for min egen løn. Det var svært, især når drengene gerne ville have lidt ekstra. Min mand har en anden kone også og en baby, det gør mig rigtig ked af det.
Saraswoti

Sita Musahar

Hej, jeg hedder Sita Musahar. Jeg er mor til Anjali og Asik på 7 og 4 år. Når Pooja, eller Karen Vibeke og Anne Mette er på besøg spiser de hos mig og campere foran mit lille hus. Det er Pooja, der har lært mig, at mine børn ikke kan nøjes med at spise ris og salt, det gjorde vi tit før, men nu går jeg på markedet hver fredag med de andre kvinder og køber grøntsager.
Min mand slog mig tit og fandt til sidst en anden kvinde, så jeg vil gerne skilles og flytte til Kathmandu med børnene. Men nu har min mand sendt sin nye kone til et land i Golfen for at arbejde og så vil han bo sammen med mig. Det har jeg ikke lyst til, men hvad kan jeg gøre? Jeg rejser næste gang han er væk. Pooja og Anne Mette har lovet at hjælpe mig med at finde et arbejde og få børnene i skole.
Sita

Menuka Neupane

Namaste! Jeg er Menuka. Det er mig som hver dag hjælper syerskerne i Soiya. Jeg tjekker om de kommer på arbejde, jeg mægler mellem dem, når de er uvenner og hvis de har problemer med arbejdet, som de vil fortælle videre til Anne Mette og Karen Vibeke, så ringer eller skriver jeg for dem. Det er også mig, der fører regnskab og hjælper syerskerne med at tælle op og finde ud af, om der mangler stof, broderigarn, uld eller andre ting. Det er også mig, der har fået bygget systuen. Så selvom jeg er fra en anden kaste, så er Musahar en del af mig.
Menuka og Anne Mette laver regnskab (tv)

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s