Farvel farvel

Mankumari, Asha, Phoolmati, Saraswoti, Laxmi og Sabitri med Lis og Gitte.

Mankumari, Asha, Phoolmati, Saraswoti, Laxmi og Sabitri med Lis og Gitte.

På den fjerde træningsdag gik vi alle fra morgenstunden ud og besøgte nogle af de lokale kvinder, som bor omkring Gamcha farmen, og som dyrker økologiske grøntsager og har gjort det i mange år.  De lokale kvinder udvekslede med glæde erfaringer med Soiya-kvinderne og gav råd med på vejen. Det var dog igen tydeligt, at der er forskel på at være økologisk landkvinde i Kathmandu og i Rupandehi, da mange af de afgrøder de lokale kvinder i Kathmandu-dalen dyrker, er krydderurter som ikke indgår i det nepalesiske køkken, men derimod sælges til restauranter i dalen. Derfor var det vigtigt at fortælle kvinderne, at det ikke var meningen, at de skulle til at dyrke oregano og basilikum. På vejen rundt i lokalområdet faldt vi også over nogle brændenælde, som Lis fortalte kvinderne at de kunne lave kompost ud af.

På besøg hos en øko-bonde.

På besøg hos en øko-bonde.

Pottemagere på mange måder

Da vi var tilbage på Gamcha, skulle kvinderne forberede jord til potter, hvor der skulle sås netop krydderurter. Som forleden dag tog det lang tid at forarbejde jorden, så den ikke var for knoldet og hård. Derefter blandede kvinderne en smule kompostjord og lidt sand i jorden for at give urterne de bedst mulige betingelser i potterne. Senere på eftermiddagen besøgte kvinderne Timi Pottery, som ligger ca. tre kvarters gåtur væk. Det, synes kvinderne, var rigtig spændende, og de virkede til at være glade for også at opleve noget, som ikke nødvendigvis har med landbrug at gøre.
gamcha4-potter

Den mærkelige kvinde med alle bjergbillederne

Hjemme på Gamcha hyggede vi inden aftensmaden. Jeg viste alle de billeder, som jeg har taget i løbet af kvindernes ophold. Det var meget underholdende og der blev grinet meget af hinanden og af sig selv. Kvinderne grinte især af alle mine mange billeder af bjergene fra forskellige vinkler. Jeg tror, de synes, at jeg er en lille smule underlig.

Efter maden havde Lis arrangeret, at kvinderne skulle optegne deres have i Soiya på et stort stykke papir, så Lis kan forberede en crop-rotation plan, som hun kan præsentere kvinderne for, når hun ankommer til Soiya på fredag. Det viste sig selvfølgelig at være lidt af en udfordring for kvinderne at tænke så abstrakt og forestille sig deres have på et stykke papir set i fugleperspektiv. Men det lykkedes nogenlunde at indtegne de forskellige områder og indikere, hvilke afgrøder der er plantet hvor.

Der var også tid til at lege.

Der var også tid til at lege.

I dag skal kvinderne hjem til Soiya efter fire dages træning i økologisk dyrkning af grøntsager. Formiddagen foregik derfor i et stille og roligt tempo. Pigerne brugte blandt andet formiddagen på at flette Lis’s og hinandens hår, og så havde vi en lille energizer med dans, inden vi gik i gang med dagens havearbejde.

Havearbejdet bestod i dag af såning af blandt andet koriander, basilikum, grøn peber og chili i små potter, som kvinderne lavede ud af avispapir. Efter middag var det tid til at tage afsked med Gamcha Organic Farm og køre mod lufthavnen. Kvinderne havde rigtig stadset sig ud og iført sig deres fineste sarier, opsat hår og påført sig små stof tikkaer med similisten påsat. De virkede en smule nervøse for flyveturen, men også glade for at skulle hjem. Det er trods alt ikke så tit, at de er så langt væk fra deres hjem. Det skal blive spændende at se, hvordan kvinderne kan bruge, de erfaringer de har gjort sig på de fire dages træning her i Kathmandu og kan dele deres viden med de andre kvinder der hjemme.

Advertisement

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s